sabato 18 aprile 2015

PROVERBI E DINTORNI - bbu aggiu zzeccre pe ncanna

LI PAMPASCIULI

A Lecce , se uei cu disci ca un ete nnu ufanu fessacchiottu, se tisce sinti nnu pampasciulu,ma puru se unu ete drittu e curaggiusu, se tisce ca sutta porta ddo pampasciuli ccumpagnandu ste parole cu llu ggestu te l' oe, quandu unu poi ete autu e fessa, se tisce puru se ieri nnu pampasciulu, nciulia nnu mese cu tte sprecanu.
Lu pampasciulu ete nna cepuddhrazza ca esse mmienzu lle scrasce e face nnu fiuru azzurru crisce sutta terra e nu mbete facile cu llu ccuei,percene stae prufondu però se tieni la pascenzia cu tte minti llu ccuei, tutta ddhra fatia ene cumpensata te lu sapore ca te lassa mmucca, tene nnu gustu marosticu ca te porta mparaisu.
Se pote cuscenare te tanti modi, llessatu cu uegghiu, citu, agghiu e menta, se pote rustere cu lla legna te ulia, cuscenare cu lli prumitori te mpisa, se pote stufare, fare suffrittu e frittu cu lla pastella, cu ll' oe a frettata o nsieme all' auniceddhru, lu cuniju o la vitella fatti allu furnu, e ncete puru ci lu fasce a marmellata cu ccumpagnia lu casu, e sse pote puru mintere sutta ueiu.
A l' Acaja, la prima ernetia te marsu, fascenu la sagra te li pampasciuli e sanu nventata puru la matonna te li pampasciuli.
A Lecce, poi alli primi te lu novescentu ncera nnu cristianu ca chiamane Don Giuliu Pampasciulu, era nnu nobbile (ccussine tescia iddhru) muertu te fame ca scia sempre ggirandu cu llu fracca, la marsina e nnu cappieddhru te paja,purtaa puru sempre nnu garofanu russu allu ccheddhru, li uagnunceddhri lu scianu secutandu, lu sfuttiane e lu pijane a pernacchie. 
Li pampasciuli te lu Salentu suntu puru li meju ca se ttroanu a ngiru, ma suntu puru mutu cari, percene se nde ttroanu picca e suntu cchiu piccicchi e cchiu sapuriti; mo nci suntu puru pampasciuli ca enenu te l' Africa, ma suntu pampasciuli coltivati ca nu ttenenu nisciuna sapore

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A Lecce per definire una persona vanitosa e un po' fessacchiotta,si usa dire sei un pampasciulu, ma di una persona in gamba, coraggiosa e difficile da prendere in giro, si dice che soto porta due pampasciuli accompagnando queste parole con il gestu delle uova, anche per una persona alta, magra e fessacchiotta si usa dire se fossi un pampasciulo, ci vorrebbe un mese per dissotterrarti.
Il cipollotto col ciuffo ( muscari comosum ) è una cipollina commestibile spontanea delle terre incolte che ha un bel fiore azzurro, cresce sotto terra, in profondità ed è abbastanza faticosa da raccogliere, però, per chi ha la pazienza di farlo, quella fatica sarà ricompensata dal gusto che lascia in bocca, ha un gusto amarognolo che ti porta in paradiso,
 Si può cucinare in molti modi, lesso, con l' aggiunta di olio, aceto rosso aglio e menta, arrosto rigorosamente con legna d' ulivo, cucinato con i pomodori pendolini, stufare, soffriggere e friggere con la pastella, con le uova a frittata, accompagnare le carni di agnello, coniglio e vitello cotte al forno, c' è pure che ne fa una marmellata per accompagnare coi formaggi e si può conservare sottolio.
Ad Acaja (un  borgo medioevale vicino Lecce) il primo venerdì di marzo si effettua la sagra te li pampasciuli e si sono persino inventata la madonna te li pampasciuli.
A Lecce, nei primi del novecento, vi era un personaggio chiamato Don Giuliu pampasciulu, era un nobile ( almeno così diceva) che indossava sempre un frac, una marsina ed una paglietta, aveva anche un garofano rosso all' occhiello, i ragazzini lo segiuvano sfottendolo e prendendolo a pernacchie.
I cipollotti col ciuffo Salentini sono i più pregiati, perchè più rari e saporiti, per ciò anche i più cari; vi sono anche cipollotti importati dal nord Africa  ma provengono da coltivazioni intensive e sono quindi meno saporiti.

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