sabato 17 ottobre 2015

PROVERBI E DINTORNI - le erve te campagna



LI ZANGUNI
Camenandu mmienzu lle scrasce addhru nisciunu simena o ccojie nienti cchiui, se ttroa sempre quarche cosa cu nde fasci nnu paitticeddhru bbuenu pe mangiare.
Lu zangune riestu ete una te ste chiante, ca cu lle cecureddhre stae sparpajatu a tutti li scunfundi,
basta nnu picca te bona volontà e cu llu sacci ccanuscere ca nde trei quantu nde uei.
E nu mb' ete bbuenu sulamente cu te lu mangi, ma fasce bbene puru llu ficatu, nu quiddhru ca ccatti ll' ucceri cu te lu mangi, ma quiddhru ca tenimu nui n' cuerpu.

ZANGUNE RIESTU CU L' OE E LA PANCETTA

Cce bbu serve : Zanguni , pancetta a dadini , uegghiu te ulia , 4 oe , sale , pipe niuru e faa mmersa;

Comu ati ffare :Cu bbu li cuscenati nci olenu 10 menuti ; Cuijiti e llavati bbueni li zanguni, poi mentitili a cocere a menza cuttura; sbattiti 4 oe e menesciatini intra lu pipe niuru, la faa mmersa e lu sale;
intra nna quatareddhra mentiti l' uegghiu te ulia e fascitini rusulare la pancetta a dadini a fuecu lientu,  sculati li zanguni e mmenesciatili intra lla quatareddhra cu ll' oe sbattute, fascitile cocere e mangiatibbuli cauti, cauti.

Aggiu tittu nnanzi ca li zanguni facenu bbuenu puru llu ficatu, lu
REQUETTU TE ZANGUNI :
Fasciti bollire intra nnu litru te acqua 80 grammi te cippuni te li zanguni pe 5 menuti, filtrati e zzuccarati quantu bbu piace, beitinde 2 / 3 tazze lu giurnu, ete depurativu, diureticu e face funziunare megghiu lu ficatu.



IL DENTE DI LEONE - TARASSACO COMUNE

Passeggiando per gli incolti si riesce sempre a trovare qualcosa da cucinare che sia un gustoso piatto.
Il tarassaco comune è una pianta che si trova in tutti gli incolti e nei pressi di muretti a secco.basta un po' di buona volontà e saperlo riconoscere che c' è n'è in abbondanza.
Inoltre non è solo buono da mangiare, ma è anche un ottimo rimedio per migliorare la funzionalità epatica oltre che diuretico e depurativo.

TARASSACO CON UOVA E PANCETTA

Occorrono : Tarassaco, pancetta a dadini, olio d' oliva, 4 uova, sale, pepe nero e noce moscata :

Procedimento : per fare questo piatto non occorrono più di 10 minuti: raccogliete e lavate ben, bene il tarassaco e fatelo cuocere a metà cottura : sbattete 4 uova e metteteci dentro il sale, la noce moscata ed il pepe nero : In una casseruola mettete a rosolare a fiamma moderata la pancetta a dadini, quando sarà dorata, scolate il tarassaco, e versatelo nella casseruola con le uova sbattute, fate addensare e mangiatevelo ben caldo.
Ho detto prima che il tarassaco e ottimo anche per il fegato, il
DECOTTO DI TARASSACO :
Fate bollire in un litro d' acqua 80 grammi di radice di tarassaco per 5 minuti. Filtrate e zuccherate a piacere. La terapia consigliata è di 2 /3 tazzine al giorno

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