sabato 4 luglio 2015

PROVERBI E DINTORNI - bbu aggiu zzeccare pe ncanna


LI CARDUNCEDDHRI

Quandu li nonni nesci scianu a campagna,se ntesanu la matina quandu lu sule ia ncora essire, eranu le quattru e le nonne nosce ianu ggià preparatu cu mangianu prima bbascianu cu fatianu.
La macchia tene sempre quarche cosa ca se pote cucenare e bb'ete mmutu meju te ddhre porcherie ca ni ccattamu osce intra lli supermercati.
Li cardunceddhri suntu le chiante te li cardi riesti, li nonni li ccujane quandu scianu fore e le mujeri loru ni li fascianu ttruare pronti pe lla mmane quandu ianu sci ffatiare.
Ete nna chianta ca tae forza e te iuta cu fatichi meju e poi nu costa nienti.

Cce bbu serve :
li cardunceddhri, oiu te ulia ( doi - tre cucchiare ), nnu fungiucculu te agghiu, lu pane rattatu e lu sale.

Comu ati ffare :
llavati bbueni e lliatininde le spine te li cardunceddhri, menatili intra nnu quatarottu cu muta acqua bollente salata e fascitili cocere a fuecu nu mutu forte; quandu s' anu cuetti, pigghiati nna cazzalora e mentitini l' ueiu te ulia cu nnu fungiucculu te agghiu, quandu s' aje rusulatu, calatini intra li cardunceddhri sculati.
Quandu s' ane cuetti mmenesciatili intra nnu piattu e mentitini subbra lu pane rattatu.
BBu li putiti mangiare a uecchi chiusi suntu speciali.

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I CARDUNCEDDHRI

Quando i nostri nonni andavano a lavorare nei campi, si alzavano di primo mattino, prima del sorgere del sole, erano le quattro e le nostre nonne avevano già preparato la colazione.
La macchia mediterranea ha sempre da offrirci qualcosa di commestibile e gustoso, molto più di quelle porcherie che acquistiamo oggi nei supermercati.
I cardunceddhri sono le piante del cardo selvatico che crescono spontanee dalle nostre parti, le nostre, sono le più gustose e specialmente quelle raccolte nei mesi di Marzo, Aprile e Maggio,  i nostri nonni le raccoglievano negli incolti e le loro mogli glieli preparavano al mattino per colazione.
È una pianta che rinvigorisce ed aiuta ad affrontare meglio una dura giornata di lavoro.

Occorrente :
I cardunceddhri, due o tre cucchiai d' olio d'oliva, uno spicchio d' aglio, pangrattato, sale.

Procedimento:
Lavate bene e togliete le parti spinose dei cardoncelli, calateli in abbondante acqua bollente salata, fateli cuocere a fiamma moderata.
Quando saranno cotti, scolateli e buttateli in una casseruola dove avrete fatto rosolare uno spicchio d' aglio nell' olio d' oliva,
quando saranno ben amalgamati, scodellateli nei piatti e spargetevi sopra il pangrattato
Mangiateli ad occhi chiusi, è un piatto della cucina povera Salentina, ma veramente speciale.



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