mercoledì 12 novembre 2014

LA CUCINA SALENTINA ( bbu aggiu zzeccare an canna )

Mo, t' à  mangiati puru l' addhri,
cu llu mieru e lli taraddhi,
e la carne c' a i rustuta,
tutta quanta s' à spicciata.

La buttiglia vuota ha rrimasta 
a recuerdo te la festa,
c' à ppassatu santu Martinu,
mo te tocca bbai cchiù chianu.

Ca lu mieru è cosa santa
se nde abbusi, poi te  'ncanta
e quandu t' azzi alla matina
lu scenucchiu se strascina

LE MARANGIANE TE IERNU


Cce bbu serve
marangiane quante nde uliti ; uegghiu te ulia  (sempre e sulu te quiddhru nesciu ) ; sale ; citu te mieru jancu ; menta; agghiu friscu e tiaulicchiu.

CQMU ATI FFARE

Nnettati e tagghiati le marangiane a fette te mienzu centimetru, poi mentitile intra nna sculapasta, a strati, a mmienzu, fra nnu stratu e l' autru, mentiti parecchiu sale ; pigghiati nnu piattu e mpuggiatinilu subbra cu nnu beddhru pisu cu lle cazza bbone, bbone ccussì perdenu l' acqua; lassatile sculare pe 3-4 ure.

 Dopu ca anu spicciatu tu sculare, lliatindele te lu sale e ppulizzatindeni tuttu lu sale, poi  pigghiati nnu quatarottu e mentitile intra stise sempre a strati, mentitini intra lu citu cu lle copra tutte e lassatile nnu paru t' ure autre.
Pigghiati li bboccacci, quiddhri ca se chiutenu ermetici e stenditini intra le marangiane manu a manu ca le pigghiati te lu citu e le strengiti bbone cu lle manu, cu perdenu lu citu, a strati e fra nnu stratu e l' autru mentitine le fugghgiazze te menta, l' agghiu tagghiatu a fettine stritte, stritte e lu tiaulicchiu tagghiatu a pezzettini piccicchi, quandu s' à chinu nnu buccacciu, ncarrati le narangiane e mentitinde autre cu bb' essanu beddhre compatte, ciungiti l' uegghiu e lassati li bbuccacci pierti percè l' uegghiu à trasire intra ttutte le parti e nu à rrimanire aria mmienzu alle marangiane, quandu siti sicuri ca  l' uegghiu à trasutu bbuenu, bbuenu, chiutiti li bboccacci e mentitili intra nnu postu scuru e ssuttu.

Me raccumandu all' aria ca nun nci nda bb' essere propriu, ete periculosu se se creanu muffe intra lli bbuccacci.

CONSERVA DI MELANZANE PER L' INVERNO

OCCORRENTE :          Melanzane, olio extravergine di oliva, sale, aceto di vino bianco, foglioline di menta, aglio fresco tagliato a fettine sottili e peperoncino piccante tagliato a fettine.

COME PROCEDERE : Sbucciare le melanzane e tagliarle a fettine dello spessore di circa mezzo centimetro, prendere uno scolapasta e porvi le melanzane a strati interponendo, fra uno strato e l' altro, abbondante sale grosso, mettendo alla fine, sopra le melanzane un peso che schiacciandole, permetta la fuoriuscita dell' acqua che contengono, lasciarle così per circa 3-4 ore.
Aiutandovi con uno straccio pulito, togliere tutto il sale dalle melanzane, quindi porle a strati in un capiente tegame e ricoprirle con aceto di vino bianco, in modo che ne siano sommerse.
Lasciarle quindi ancora un paio d' ore.
Prendere dei boccacci a chiusura ermetica e, dopo aver tolto la melanzane dall' aceto ed averle strizzate con le mani,adagiarvele dentro a strati mettendo fra le melanzane le foglie di menta, gli anelli d' aglio ed il peperoncino, schiacciando le melanzane per compattarle .
Fatto ciò, riempire i boccacci con lo'olio d' oliva facendo attenzione che esso penetri nei boccacci dapertutto e non resti alcuna bollicina d' aria che potrebbe creare delle muffe velenose; quando sarete sicuri che l' olio sia penetrato bene in tutti gli interspizi fra le melanzane, allora, e solo allora, chiudere i coccacci e conservarli in un luogo fresco e buio.
                                                         BUON APPETITO

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